Το πρόγραμμα «Protect-Streams-4-Sea» το οποίο χρηματοδοτείται από το BLACK SEA BASIN 2014-2020 Programme, δημιουργήθηκε από ένα δίκτυο ενδιαφερόμενων ως προς το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Ο στόχος του δικτύου είναι να βοηθήσει στη μείωση των μη σημειακών ρύπων και απορριμμάτων από τις λεκάνες απορροής, ανταλλάσσοντας ιδέες και προτάσεις για βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης που βασίζονται σε καινοτόμες λύσεις, όπως προσεγγίσεις βασισμένες στο οικοσύστημα και στη φύση. Το όλο εγχείρημα, θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών που περιβάλλουν τη Μαύρη Θάλασσα.
Η πιλοτική περιοχή μελέτης στην Ελλάδα είναι η λεκάνη του Αγγίτη ποταμού, η οποία καλύπτει τμήμα των νομών Δράμας-Σερρών-Καβάλας.
Το 2ο Γυμνάσιο Δράμας είναι ένα από τα σχολεία των παραπάνω νομών που συμφώνησε να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση των μαθητών και αξιοποίηση των ιδεών/προτάσεών τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μαθητές του σχολείο μας έχουν ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία, θα συμμετάσχουν σε μια σειρά δράσεων και ενημερώσεων, που θα περιλαμβάνουν διαλέξεις/ενημερώσεις αλλά και περιβαλλοντικές δράσεις.
Η δράση εποπτεύεται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, το 2ο Γυμνάσιο Δράμας με ένα τμήμα του (Β3), επισκέφθηκε την Τρίτη (10-05-2022) το σπήλαιο και τις πηγές του Αγγίτη ποταμού. Εκεί είχαν την ευκαιρία να μάθουν πολλά για το εντυπωσιακό ποτάμιο σπήλαιο και τη διαδρομή του ποταμού. Επιπλέον, ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του εγχειρήματος καθώς και τις φυσικές λύσεις στις παρόχθιες ζώνες, από τον Αναπληρωτή Καθηγητή και υπεύθυνο του έργου Γιώργο Ν. Ζαΐμη και το ξεναγό του σπηλαίου κ. Γιάννη Αλιστρατινό.
Τα μέλη της ομάδας του εργαστηρίου GERi Lab του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, παρουσίασαν τον εργαστηριακό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τις δραστηριότητες του έργου. Τέλος, οι μαθητές ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες, συμμετείχαν στη δράση αποκομιδής απορριμμάτων στην παρόχθια ζώνη του ποταμού Αγγίτη.
(Πατήστε σε μία εικόνα για να ανοίξει σε πλήρες μέγεθος. Επιστρέφετε πατώντας το βελάκι “ΠΙΣΩ” του φυλλομετρητή)